Iltmålinger

For at bestemme primærproduktion, geniltning og respiration i Hasseris Å, blev der udført døgnmålinger i to tværsnit. Iltmålingerne blev udført ved st. 1.872 og 2.334, som er vist på figur I.4.1, fra d. 6 september kl. 11.09 indtil kl. 11.31 den næste dag.

Figur I.4.1: Oversigt over området med placeringen af de to broer.

Udførelse

Der var kun én iltmåler til rådighed, hvorfor det var nødvendigt at vandre mellem stationerne, sådan at der ved station 1.872 kun blev målt hver 45. min i 10 min. I station 2.334 blev der målt i 30 min ad gangen. Målingerne blev registreret både manuelt og ved brug af datalogger, som målte hvert 60. sekund. Da dataloggeren i starten blev afbrudt, er den første registrerede måling herfra kl. 13.16.

Temperaturen i vandet, figur I.4.2, barometertryk og iltindholdet i luften blev samtidig registreret, til senere beregning af bl.a. mætningskoncentrationen af ilt i vandet. Iltmålingerne i luften har samme værdi som målinger i vandet ville have, hvis det var mættet med ilt.

I nattetimerne fra kl. 21.00 til 7.30 blev der kun målt data ved brug af dataloggeren og kun ved station 2.334.

De to dage, hvor målingen foregik, var meget forskellige med hensyn til solindfald mm. D. 6. september var en grå og overskyet dag, hvor der kom en del byger.

Figur I.4.2: De målte temperaturer ved de to stationer. Temperaturen blev ikke målt om natten.
D. 7. september var en solskinsdag. Dette har betydning for primærproduktionen i åen, som kan forventes at være forskellige de to dage.

Databehandling

Først blev de data, der var registreret under transporten mellem st. 1.872 og 2.334, sorteret fra. I denne forbindelse blev det hurtigt opdaget, at de registrerede værdier var forhøjet når dataloggeren var gået i dvale. Dette var sket nogle gange i løbet af dagstimerne, hvor dvaleperioderne gav sig udslag som peaks, samt hele natten. Peaks fra dagtimerne blev sorteret fra, og målingerne fra dataloggeren så derefter ud som vist på figur I.4.3. På figuren ses de forhøjede målinger fra nattetimerne tydeligt på grafen for station 2.334. Målingerne om natten blev korrigeret ned sådan, at de passede med de øvrige loggede målinger. Dette skete ved at beregne forskellen mellem kl. 7.23 og 7.26 og subtrahere denne forskel fra alle målingerne om natten hvor dataloggeren var i dvale.

Figur I.4.3: De loggede rådata frasorteret peaks. Der blev kun målt ved st. 2.334 om natten.
Da der kun var blevet målt ved station 2.334 om natten, blev disse målinger fittet til den anden station.

Som før nævnt, er der først logget data fra kl. 13.16 og derved manglede der målinger mellem kl. 11.09 og 13.00. De blev efterfølgende suppleret op med de manuelt registrerede målinger som også blev foretaget. Regnearket med databehandlingen, kan hentes her.

Mætningskoncentrationen til hver iltmåling blev beregnet ud fra målingerne af vandtemperatur og barometertryk. Iltkoncentrationen i vandløbet blev fundet ved en lineær sammenhæng mellem den beregnede mætningskoncentration og iltmålingerne taget i luften og den aktuelle registrerede værdi.

Figur I.4.4: Iltmålinger for de to stationer.

Resultat

Resultatet af iltmålingerne kan ses på figur I.4.4. Der ses en lille forskel i mængden af opløst ilt i de to stationer i Hasseris Å, da der er målt mest opløst ilt ved station 1.872. Sammenlignes iltmålingerne med vandtemperaturen ses det, at der ligeså er en sammenhæng imellem målingerne, da den laveste temperatur også findes ved station 1.872.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]