I forbindelse med modelleringen af strømningsforholdene og stoftransporten i sandkassen, er GMS-modellen anvendt. GMS-modellen er udviklet til modellering af grundvandsstrømninger i fuldskala i naturen, hvilket indebærer at der er en minimumsgrænse for diskretiseringen i programmet. Minimumsgrænsen er på 0,1m. Dette har givet problemer i forbindelse med modelleringerne af forholdene i sandkassen, da der her er ønsket en finere diskretisering.
Problemet med minimumsgrænsen for diskretiseringen er løst ved anvendelse af en modellov. Med denne er samtlige parametre skaleret til størrelser, som der kan arbejdes med i GMS. Herefter er modelleringen gennemført, hvorpå resultaterne igen er skaleret til forholdene i sandkassen.
Valget af modellov, som skal anvendes i det konkrete tilfælde, har stået mellem Reynolds’ modellov og Froudes modellov. I det følgende er forudsætningerne for anvendelsen af de to modellove skitseret og kommenteret.
[ Tilbage] [ Til toppen]
Ved anvendelse af Reynolds’ modellov er det forudsat, at de 3 mest afgørende kræfter er inertikræfter, trykkræfter og viskose kræfter, mens tyngdekraften er negligeret. Denne forudsætning er rimelig at foretage, da der er tale om strømninger i jord under vandspejlet. Strømningerne i porerne kan betragtes som strømningerne i små trykrør, hvor påvirkningen fra tyngdekraften stort set intet har at sige.
Ved anvendelse af Froudes modellov er det forudsat, at de 3 mest afgørende kræfter er inertikræfter, trykkræfter og tyngdekræfter. Friktionen og overfladespændingerne er der set bort fra. Umiddelbart virker det forkert at foretage disse forudsætninger i forbindelse med beregning af strømninger i jord, da både friktion og overfladespændinger påvirker strømningen.
Af ovenstående er det valgt at anvende Reynolds’ modellov.
[ Tilbage] [ Til toppen]
I det følgende ses beregningen af de enkelte skalaer ved anvendelse af Reynolds’ modellov.
Længdeskalaen er beregnet som målestokforholdet mellem den naturlige længde og modellængden, hvilket ses nedenstående.
(1)
hvor
λL er længdeskalaen [-]
lN er den naturlige længde [m]
lM er modellængden [m]
Arealskalaen er beregnet som forholdet mellem det naturlige areal og modelarealet, hvilket ses nedenstående.
(2)
hvor
λA er arealskalaen [-]
AN er det naturlige areal [m2]
AM er modelarealet [m2]
Ved beregningen af hastighedsskalaen er det udnyttet, at der er lighed mellem Reynolds’ tal i sandkassen og GMS-modellen, samt at der er anvendt samme medie og temperatur. Beregningen af hastighedsskalaen er angivet nedenstående.
(3)
hvor
ReN er Reynolds’ tal i naturen [-]
ReM er Reynolds’ tal i modellen [-]
VN er den naturlige hastighed [m/d]
VM er hastigheden i modellen [m/d]
νN er den naturlige viskositet [m2/d]
νM er viskositeten i modellen [m2/d]
λV er hastighedsskalaen [-]
Tidsskalaen er beregnet af længdeskalaen som nedenstående.
(4)
hvor
λt er tidsskalaen [-]
Vandføringsskalaen er beregnet af længdeskalaen som nedenstående.
(5)
hvor
λQ er vandføringsskalaen [-]
[ Tilbage] [ Til toppen]Skaleringen af længderne i sandkassen til GMS-modellen er udført, så målestokforholdet mellem naturen og modellen er 1:10. Dette har medført følgende skaleringsfaktorer, se Tabel 1
Skala |
λL |
λA |
λV |
λt |
λQ |
Værdi [-] |
0,1 |
0,01 |
10 |
0,01 |
0,1 |
Tabel 1 Benyttede skaleringsfaktorer.
Den hydrauliske ledningsevne er skaleret på samme måde som hastigheden.
[ Tilbage] [ Til toppen]