Overløbshændelse

Der er valgt at arbejde med regnhændelsen fra den 15. august 2006, som er en 100 års hændelse.
Figur I.13.1: Overløbshydrograf for regnhændelsen d. 15. august 2006, beregnet i MOUSE. [Thorndahl, 2006]
Dette resulterede i en rekort stor overløbshændelse fra frejlev og ud i Hasseris Å. Vandføringen i afløbssystemet i Frejlev måles kontinuert inden det når overløbsbygværket, men uheldigvis er disse flowmålinger gået tabt. Af denne grund har det været nødvendigt, at modellere overløbshændelsen i MOUSE, [Thorndahl, 2006] vha. data fra regnmålerne i Frejlev by. På figur I.13.1 ses den modellerede overløbshændelse for regnhændelsen d. 15. august 2006.

Regnhændelsen har givetvis også påvirket vandføringen i Hasseris Å i forhold til middelvandføringen. Ved målestationen i Frejlev, station 4958, bliver vandstanden målt kontinuert, og målingerne for d. 15. august 2006 er vist på figur I.13.2. For at beregne vandføringen ved målestationen forsøges det at opstille en Q-h relation udfra de målte vandstande, som ikke viste sig at være troværdig.
Figur I.13.2: Målinger af vandstanden i Hasseris Å ved st. 4958, i perioden 14. august til 2. september [NJA, 2006]


I stedet er der anvendt vandføringsdata fra sommeren år 2004, hvor en tilsvarende vandstand forekom. Ved at se på den beregnede overløbshændelse fra Frejlev er der skønnet et vandføringsforløb på modellens øvre rand som vist på figur I.13.3. Her antages det, at transporttiden for vandet udenfor modelområdet, svarer til transporttiden for kloaknettet i Frejlev, således at overløbshændelserne sker samtidigt i modellen. Den maksimale vandføring ved målestationen under overløbshændelsen er bestemt til 0,389 m3/s, som vist på figur I.13.3.

BOD koncentrationen i overløbsvandet er bestemt ud fra en standardværdi for COD i spildevand på 320 mg COD/L. Der er anvendt en omregningsfaktor på 0,2 fra COD til BOD i fælleskloakeret systemer, hvorved der findes en koncentration på 64 mg BOD/L, som vil blive tilføjet i overløbet under hele hændelsen. [Miljøstyrelsen, 2000]

Figur I.13.3: Vandføringen ved målestationen under regnhændelsen d. 15. august.
Temperaturen er bestemt ud fra målingerne foretaget den 6. september, hvor gennemsnittet er beregnet til at være ca. 13 °C. Ud fra kalibreringen af iltindholdet i MIKE11 er der fundet en iltkoncentration på 7,32 mg/L i Hasseris Å. Det antages at vandet, der kommer fra overløbet er iltfattigt og derved har en koncentration på 0 mg/L.

Overslagsberegning af iltforbrug ved overløb

Det er ønsket at lave en overslagsberegning på det samlede iltforbrug i Hasseris Å, som skyldes overløbshændelsen fra afløbssystemet i Frejlev d. 15. august 2006. Der anvendes data for overløbsmængden, som er bestemt ved modellering i MOUSE, vist på figur I.13.1 og som et estimat på indholdet af BOD i overløbet er der anvendt 64 kg/m3 [Miljøstyrelsen, 2000].
    • Tværsnitsareal
      Stationering af udløb fra Frejlev
      Total vandmængde i åen
      Iltkoncentration i åen
      Total iltindhold
      Samlet overløbsmængde d. 15. aug. kl. 04-11
      BOD indhold i overløbsvand (5 døgn)
      Total mængde BOD i overløb (5 døgn)
      Middelvandføring under hændelsen
      Transporttid fra Frejlev til Limfjord
      Anslået iltforbrug i åen (5,6 timer)
    • 2 m2
      4050 m
      8100 m3*
      7,32 g/m3
      59,3 kg O2
      1030 m3
      64 g/m3
      65,9 kg
      0,4 m3/s
      5,6 timer
      3,1 kg O2

  • *Beregnet som vandløbsstrækning multipliceret med tværsnitareal.

    Det anslåede iltforbrug under overløbshændelsen er beregnet til ca. 3 kg O2. På den samlede åstrækning fra overløbet til Limfjorden er der under normale forhold ca. 60 kg O2 i åen. Det svarer til, at overløbet vil kunne forbruge alt ilten i åen over en strækning på 200 m. En sådan betragning giver imidlertid ikke meget mening. Dels vil stoffet hurtigt spredes over en langt større strækning, men til gengæld vil der formentlig ikke være ret meget ilt i overløbsvandet når det løber ud i åen.

    Hvis det antages, at iltindholdet i overløbsvandet er nul eller meget begrænset, vil der helt givet forekomme meget lave koncentrationer i vandløbet, da vandet i overløbshændelsen i en periode vil udgøre en stor del af den samlede vandføring i åen. Den største intensitet i overløbet er helt oppe på ca. 1 m3/s, som det kan ses på figur I.13.1. Dermed kræver det en modellering af overløbshændelsen, for at give et bedre bud på hvordan iltindholdet varierer i tid og sted i Hasseris Å.

    [ Til toppen ]
    [ Forrige | Næste ]