Sporstofforsøg
D. 9. september 2004 blev der af projektgruppen udført sporstofforsøg på en delstrækning af Østerå, med henblik på at bestemme den longitudinale dispersion.

Som sporstof blev der anvendt rhodamin. Forsøget blev udført som en momentan udledning, hvor der i punkt S1 midt i åens tværsnit blev udledt rhodamin opblandet i vand.

 

Figur 8 Fortynding af sporstoffet rhodamin i vand, med efterfølgende udledning i Østerå.

 

Efterfølgende blev mængden af farvestof registreret ca. en km nedstrøms udledningsstedet, punkt S2, vha. en fluorescensmåler og en logger. Fluorescensmåleren blev sænket ned, så ca. halvdelen var under vandoverfladen. Måleren registrerer spændingsforskellene, som skabes af det lys, som reflekteres af partiklerne i vandet. Fluorescensmåleren var tilkoblet en logger, som loggede data hvert sekund (Rådata).

 

Figur 9 Måleudstyr samt opstilling af flourescensmåler. 


Inden stoffanen nåede punktet, hvor fluorescensmåleren var opsat, blev baggrundsspændingen registreret, så denne kan subtraheres de registrerede spændingsforskelle ved beregning af den logitudinale dispersion.

 

I nedenstående figur er resultatet af sporstofforsøget vist, ved optegning af de målte spændinger som funktion af tiden.

 

Figur 10 Grafisk afbildning af måledata som funktion af tiden.

 

Forsøget blev stoppet før hele stofmængden havde passeret målestedet, pga. problemer med loggeren, hvilket er kommet til udtryk ved, at slutværdierne ikke har samme niveau som startværdierne. På grund af dette er "halen" i enden af forsøget, som viser dispersionen, ikke vist på figuren. Denne "hale" er dog forsøgt efterlignet ved behandling af måledataene vha. en eksponentiel forlængelse.

 

Figur 11 Grafisk afbildning af måledata som funktion af tiden inkl. eksponentiel forlængelse.